Grenswandelen door Kempen~Broek

 

Met de groep “Ontdek meer over de natuur’ hebben we op vrijdag 16 juni een bezoek gebracht aan de Stramprooierheide in Stramproy en de Luysen en Smeetshof in Bocholt. Het werd een prachtige wandeltocht van ongeveer 5 km door een avontuurlijk Nederlands/Belgisch landschap. Waarbij eenieder zijn/haar hart kon ophalen.

 

Het was alweer het veertiende uitstapje met de groep, ditmaal waren er 18 deelnemers. Het zonnetje liet zich op deze middag van z’n beste kant zien. Dus we gingen met de fiets vanuit Ell op pad.

Start- en eindpunt van de wandelroute werd Boshut Nieuw Vosseven, waar gestart werd met een kopje koffie. Het werd deze middag wel 30 graden, gelukkig was de wandeling gedeeltelijk in een schaduwrijke omgeving. De route liep pal langs de grens. Met begraasde nieuwe natuur en dichtbegroeid elzenbroekbos. Deze nieuwe natuur wordt begraasd door Taurossen, grote runderen met veel kenmerken van de in 1627 uitgestorven oeros. Door zelfredzame rassen met elkaar te kruisen lijken de Taurossen steeds meer op hun verdwenen voorgangers. Het vochtige bos bestaat grotendeels uit zwarte elzen, wilgen, eiken en berken. Het geeft een goed beeld van het uitgestrekte moerasbos dat hier tot begin vorige eeuw het landschap bepaalde. Langs de Abeek waren op veel plaatsen beversporen zichtbaar. In de oevers zagen we duidelijke loop- en sleepsporen. De robuuste knagers komen sinds een jaar of vijftien weer in GrensPark Kempen-Broek voor. Met hun geknaag zorgen ze voor gevarieerde moerasnatuur met wisselende waterstroompjes. We bezochten ook een nestpaal voor ooievaars die in 2014 is geplaatst. Deze wordt sinds enige jaren succesvol benut als broedgelegenheid. Het nest is goed te zien vanaf de weg en we zagen dat tenminste één kuiken met een volwassen ooievaar op het nest zaten. Ooievaars hebben het dit jaar heel moeilijk door met name het natte en koude voorjaar. Veel jonge kuikens overleven deze omstandigheden niet. De natuur kan soms hard zijn…

 

In de Luysen kwamen we langs een vogelkijkhut met zicht op de nieuwe moerasnatuur. Hier zitten veel eenden en ganzen, maar regelmatig duiken er verrassende soorten op zoals grote zilverreigers en de visarend. Ook werd er stilgestaan bij een groot wetenschappelijk grensoverschrijdend onderzoek. Daarbij worden Muskus- en beverratten levend gevangen, met behulp van cameravallen en vangkooien. De herkomst van de dieren wordt middels een DNA-analyse bepaald. Zoals bekend vernietigen deze twee genoemde soorten, het natuurlijk leefgebied van zeldzame dieren-en plantensoorten. Minstens zo rampzalig is dat zij door hun activiteiten dijken en kades vernietigen. Tenslotte werden ook nog de Bocholter Graven bezocht. We hebben op deze zomerse middag weer enorm genoten van de rijkdom van de natuur in onze eigen omgeving!

 

Op 8 september gaat de groep opnieuw op pad en brengen dan een bezoek aan Koningssteen in Thorn. De leden van de groep krijgen van tevoren, een mail met alle informatie over deze activiteit. Interesse om een keertje deel te nemen? Aanmelden kan via seniorenverenigingell.01@gmail.com