Wilde- en vergeten groenten

 

Op 22 juli hebben 10 leden van de werkgroep “Ontdek meer over de natuur’ een bezoek gebracht aan het Natuur- en Milieucentrum (NMC) De IJzeren Man in Weert. In diverse groepjes werd er gefietst en al meteen genoten van het mooie weer, de verrassende route en de prachtige omgeving. Bij het NMC stond de koffie en thee al klaar. Daarna gingen we op pad met Jaap Tak als gids. Het thema dat hij belichtte was eetbare natuurproducten, voornamelijk wilde-, vergeten groenten en kruiden. Gewassen die je niet snel in de supermarkt zult tegenkomen. Per soort gaf hij uitleg over oorsprong, geschiedenis, vindplaats, smaak en eigenschappen. Bijzonder interessant voor iedereen die van moes-tuinieren en koken houdt! Jaap is jarenlang als chef-kok werkzaam geweest in de horeca. Hij deed de excursie met af en toe een kwinkslag en een grapje. En van alles kwam voorbij; de brandnetel, pesto, de Hottentotvijg, heermoes en het zevenblad. Het was weer een gezellige en boeiende middag

De komende keer, op 16 september, willen we de Strabrechtse heide bezoeken. We hebben dan ook kans dat de (struik)heide nog wat in bloei staat. Daar wandelen we dan een route van iets meer dan vijf kilometer. En drinken iets in Heidecafé De Strabrechtse Heide. We gaan daar met auto’s naar toe.

Er is niet altijd een (natuur)gids voor de begeleiding aanwezig. Dat is ook niet nodig, er is genoeg kennis binnen de groep aanwezig om met elkaar te delen. En het gaat ook voor een stuk om de gezelligheid, met elkaar.